QUÈ OPINEN ELS MOVIMENTS SOCIALS SOBRE ELS NOUS PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT?

(Publicat a Crític, 24 d’abril de 2020)

CRÍTIC ha reunit 20 opinions d’activistes de moviments socials, d’organitzacions i d’ONG que valoren les propostes pressupostàries de JxCat i d’ERC enmig de la crisi del coronavirus

David Palau: “Són uns pressupostos desvinculats de la realitat agroalimentària i social del país”

Educador i filòsof, activista per la sobirania alimentària

Darrerament, Catalunya ha convertit les exportacions agroalimentàries en motor de l’economia. Això implica que passes a dependre’n i, per tant, perds aquella sobirania efectiva que els oligopolis econòmics transnacionals disputen diàriament als estats en el capitalisme financeritzat contemporani. I, quan això passa en un Govern sense Estat i que es fa dir ‘sobiranista’, ens fa pensar que desconeix o omet totalment quines són les prioritats sobre les quals ha d’organitzar la societat. Perdre sobirania alimentària, doncs, implica perdre petits i mitjans projectes de producció agroalimentària arrelats al territori i la seva gent, que justament en una crisi sanitària, ecològica i social com l’actual s’estan mostrant ja no com el millor camí, sinó com l’únic possible. I aquests projectes locals es perden en favor d’un model agroindustrial que relega els nostres paisatges rurals a ser el pati del darrere de la gran metròpolis. Amb tot, doncs, aquests són uns comptes ultraliberals, que entenen el país com un petit corral per alimentar-se alhora i lliurement gallines (petita pagesia) i guineus (agroindústria).
Són, en definitiva, uns pressupostos desvinculats de la realitat agroalimentària i social del país, marcada per la pèrdua de sobirania alimentària, per la desaparició de la pagesia, pel despoblament rural i pel cada dia més difícil accés a la terra.

Per accedir al contingut original feu clic aquí.

manifestacio-pagesos-1024x683
Imatge d’un cartell situat en un remolc d’un dels tractors de la manifestació que s’ha fet per reclamar preus justos de la fruita a Lleida on es pot llegir “Atenció pagesos amb perill d’extinció”, i darrere més tractors que baixen per la Rambla d’Aragó. Imatge del 6 de maig del 2016 (horitzontal)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s